Olaszország minden utazással többet mutat meg magából, ahhoz viszont, hogy e mindenki által meghódítani kívánt hölgy új oldalát felfedezzük, nem árt, ha szakértőkhöz fordulunk, akik nemcsak bolondulnak minden porcikájáért és különleges csizmájáért, hanem rengeteget is tudnak róla. Készüljünk fel a randevúkra a Scolar Kiadó útikönyveivel, és fedezzük fel őt magunknak az OTP Travel utazási iroda segítségével.
Olaszország, a nagyszájú, makacs, de mindenki által meghódítani kívánt hölgy stílusos öltözködésével, rendkívüli művészi, gasztronómiai és építészeti stílusával, valamint lenyűgöző autóival sokak érdeklődését felkelti, viszont csak keveseket enged magához igazán közel. Ahhoz, hogy ne csak egy feledhető találka legyünk a számára, érdemes jól felkészülni, vagy olyan szakértőkre bízni magunkat, akik elhivatottak a magas színvonalú kulturális körutazások és európai városlátogatások szervezésében, felkészítenek a meglátogatásukra, és tudásukkal végigkísérnek bennünket az utazás során. Ebben lehet segítségünkre a következő három könyv és az OTP Travel három felejthetetlen útja, amelyek minden bizonnyal elhozzák számunkra a rózsaszín ködöt, amely sokáig nem ereszt.
Első randevú – a füstös Toszkána
Kevesen tudják, de Toszkána a lenyűgöző tájak és kulturális örökség mellett az európai szivargyártás fellegvára. Bárkányi Noémi: Ciao, Itália! című könyvében a toszkán szivar történelme, előállítási módja mellett egy izgalmas legendát is megoszt velünk. A történet szerint 1818-ban kezdték el a mai értelemben vett fermentált szivarok folyamatos gyártását, egy véletlen esemény eredményeként. III. Ferdinánd toszkán nagyherceg alapította meg az első firenzei dohánygyárat, ahol „1815-ben egy óriási zivatar eláztatta a dohányleveleket, és hiába szárogatták azokat, a fermentáció könyörtelenül beindult, a természetnek köszönhetően. A levelek fura szaga miatt a gyárban úgy döntöttek, hogy bár kidobni talán nem kellene mindet, az alapanyagból legfeljebb csak valami nagyon vacak minőségű, kimondottan alacsony áron eladható termék készülhet. Hamarosan piacra is dobták a kényszer szülte új készletet, amitől mielőbb szabadulni kívántak, azonban a szivar igencsak zajos sikert aratott. Füstje kellemesebbnek bizonyult, mint a korábbi változaté, és teljesen más, újszerű ízével szinte sokkolta a közönségét.”
Akár egy ízes toszkán szivar is lehet a társunk, miközben felfedezzük a térség ismert és különleges látnivalóit. Az OTP Travel Toszkánába is szervez utakat, magyar idegenvezető kíséretével. Az öt nap során Firenze, Siena, Montecatini Terme, Volterra, San Gimignano, Lucca, Carrera valamint Pisa látványosságait fedezhetjük fel. A szivarfüst az évszázadok során messze szállította ezen városok leghíresebb látnivalóinak hírét, így például az Uffizi Képtár csodálatos műgyűjteményét, a 72 toronnyal büszkélkedő San Gimignano városát vagy épp Puccini szülővárosa, Lucca kivételes állapotban fennmaradt középkori belvárosát.
Ha már randevúról beszélünk, az sem mindegy, hogy mit eszünk. Természetesen Toszkána is tele van jobbnál jobb ételekkel. Mi most két, néhány száz kilométerre megtalálható város, Bologna és Velence ízeit ajánljuk az utazó olvasók figyelmébe, ugyanis Gasztroutazások című könyvünkben ezekről a kulináris fővárosokról is szó esik. Bolognáról sokaknak a spagetti jut az eszébe, nem véletlenül. Az eredeti recept azonban túlmutat a magyarosított recepten és a poralapokon. Egyrészt ott tilos bolognai spagettinek hívni, a bolognai spagetti eredeti neve: tagliatelle al ragú Bolognese. Tehát nem spagetti tésztából készül, és néhány, a Bolognai Kereskedelmi és Iparkamara Kulináris Akadémiája által 1982-ben meghatározott alapanyagon kívül nem kell hozzá semmi más, pláne nem ketchup és fokhagyma, a tagliatelle pontos szélessége pedig nem lehet több, mint a város híres tornyának 12 125-öde, azaz 8 mm. Ha a kultúra, a történelem és a gasztronómia összefonódásáról még többet szeretnének olvasni, ajánljuk figyelmükbe Sarah Baxter Gasztroutazások című könyvét, amelyből Bologna és Velence mellett a világ további 23 kulináris fővárosát ismerhetik meg. Velencének, az Adria királynőjének egyébként a már említett Bárkányi Noémi külön könyvet is szánt, Ciao Velence! címmel. Ha pedig az olasz gasztronómiáról szeretnénk még többet tudni, a hamarosan megjelenő Olasz szakácskönyv kiváló társ lehet a konyhában történő kísérletezéshez. A kötetben az itáliai konyha hagyományos receptjeit és különlegességeit ismerhetjük meg régióról régióra, a tradicionális helyi menüsort követve.
Második randevú – az ismeretlen Szicília
Szicília igazi olvasztótégely, ahol sajátos módon keveredik az arab, a görög, az olasz és még sok más nemzet kultúrája. Ezek után talán nem is annyira meglepő, hogy a szigeten az elmúlt évszázadokban több múmiát is találtak. A Ciao, Itália! című könyv szerint „a legrégebbi múmianyomok Palermóba vezetnek. Egy itteni kapucinus kolostor alatt a katakombákban mintegy 2000 elhunyt múmiája található meg. Az első múmia 1599-ből származik, s egy kapucinus szerzetesé, akit Silvestro da Gubbiónak hívtak.” Meglepő módon a legtöbb mumifikált holttest több mint 200 évvel későbbről, az 1800-as évekből származik. És ez csak egy érdekesség a sziget elképesztő történelméből, amelyről csak kevesen tudnak.
Nem csoda, hogy az OTP Travel Ismeretlen Szicília néven indít csoportos utazást a Földközi-tenger legnagyobb szigetére. A több mint 7 napos út során a folyamatosan nyüzsgő Cataniát, a Csontváry és az angol arisztokrácia által világhírűvé tett Taorminát, az egykori görög fellegvárnak számító Szirakúzát, a sziget majdnem minden pontját figyelő Etnát, valamint a kulturális keveredéséről ismert Palermót is felfedezhetik az utazók.
Harmadik randevú – Róma
Olaszország meghódítását nem zárhatjuk máshol, mint Rómában, hiszen ahogy a jól ismert mondás is tartja, minden út ide vezet. Azért is érdemes most ide, a fővárosba ellátogatni, mert – ahogy azt az OTP útajánlójában is olvashatjuk – Róma „25 évente megünnepli a jubileumi szentévet, ami a katolikusok egyik legfontosabb eseménye. Az első jubileumot még VIII. Bonifác pápa indította útjára 1300-ban, amely a lelki megújulás és a megbocsátás jegyében telt. A mostani római szentévi jubileum hivatalosan 2024. december 24-én, karácsony estéjén kezdődött, és 2026. január 6-án, vízkeresztkor ér véget. Az idei évforduló a Remény Jubileuma címet viseli, ami a megújulást és annak üzenetét közvetíti.” Az eseménysorozat Ferenc pápa húsvéti eltávozása miatt még inkább megható és felemelő élmény lehet.
Róma kapcsán megannyi legendát ismerünk, így most egy ritkábban hangoztatott történetet elevenítünk fel. A Római Birodalom bukását követő századok a jelentős népvándorlások időszakai voltak, így az olasz nagyvárosokban, köztük a volt birodalom fővárosában is több különböző nyelvet beszélő népcsoport kezdett vegyülni egymással. Ahogy a Ciao, Itália!-ban is olvashatjuk „a nagy kavarodásban nem csoda, hogy sok szerep jutott a gesztikulációnak – jóval könnyebbé vált segítségével a kommunikáció, így a kézmozdulatok ezúttal is kommunikációs mankóként szolgáltak a mindennapokban. (..) Mind a kulturális információk, mind pedig az érzelmek átadását erősen támogatták és egyben nyomatékosították a kézmozdulatok. A reneszánsz nemcsak az érzelmek bátrabb kifejezése miatt vált fontossá a gesztikuláció szempontjából, hanem azért is, mert ez idő tájt nőttek viszonylag nagyra azok a városok, amelyek aztán más településeket is fennhatóságuk alá vonva valóságos államokként váltak Itália önálló egységeivé. (…) A növekvő lakosságszám, a városok terein megjelenő nagyszámú tömeg egyaránt arra késztette az egyént, hogy minél erősebb hangon és minél nagyobb ívű mozdulatokkal juttassa érvényre mondandóját.” Hát így alakult ki a hamisíthatatlan olasz gesztikuláció és ez a hangos, ízes beszéd, amely nemcsak a csodálatos fővárosban, hanem Olaszország minden területén hozzájárul az utazásunkhoz.
Nem meglepő tehát, hogy aki akár egyszer is megejtett egy randevút, az további találkozásokat kér Itáliától, ettől a nagyszájú, néha kissé rendetlen, de elbűvölő hölgytől. Így mi már csak annyit javaslunk az utazóknak, hogy a hotelszobában, a buszon, valamelyik híres piazzán vagy két látnivaló között olvassanak bele a róla szóló könyvekbe, mert így még közelebb kerülhetünk hozzá. Az OTP Travel pedig még inkább felejthetetlen élménnyé varázsolhatják utunkat.