Joshi Bharat világkonyhája
Kiadás éve | 2012 |
Illusztrálta | Érsek-Obádovics Mercédesz (fotók) |
Szerkesztette | Illés Andrea |
Méret | 195 x 250 mm |
Kötés típusa | keménytáblás, cérnafűzött |
Oldalszám | 240 |
Szerző: | Szabó Csilla |
|
|
ISBN | 9789632443843 |
Elérhetőség: | Átmenetileg nem rendelhető |
Leírás
A népszerű celebházaspár ízutazásain keresztül-kasul beutazzuk a földet, s Indiától Magyarországon át Itáliáig kalandozunk. A világ gyönyörködtető sokszínűségét ízlelhetjük meg Joshi Bharaték konyhájában, ahol a kurkuma aranya, a fűszerpaprika vérvöröse, a koriander zöldje varázslatos ízekké egyesül. Az ínycsiklandó étkek pikantériáját csak tovább fokozzák a nagyszerű házigazda, Joshi Bharat jóízű családi anekdotái , melyek visszahozzák a kellemes vacsorák hangulatát.
Napjainkra legendássá váltak Joshi Bharat gödöllői otthonában rendezett baráti vacsorák, melyeken a magyar művészvilág színe-java részt vesz. Csilla a háziasszonyok gyöngye – örömmel főz, és mindenre kiterjedő figyelemmel veszi körül vendégeit, csakúgy, mint a családját. A gasztronómia művészetének legnemesebb hagyományait követve örökké nyitott a kísérletezésre, az új ízek kipróbálására. Joshi Bharat és Szabó Csilla nem rejti véka alá a szíves vendéglátás és a „szívből” főzés titkát: az ő jóvoltukból a jövőben már mi is bezsebelhetünk azt a sok dicséretet, amely eddig csak őket illette meg.
Kísérletezzünk! A lényeg, hogy főzzünk kedvünkre.
„Svédországban tanultam meg főzni. Miért éppen ott? A történet egyszerű: mielőtt Magyarországra érkeztem, ösztöndíjasként nyolc-kilenc hónapon át Stockholmban éltem. Ekkor voltam először ilyen hosszú ideig távol a szülővárosomtól, Ahmedabadtól. Amikor két hónap után már nagyon ráuntam a tojás–rizs–vajas-sajtos kenyér kombinációra, elhatároztam: meg kell tanulnom főzni. Aztán egyszer csak a metróban megpillantottam egy indiai asszonyt. Odarohantam hozzá, bemutatkoztam, és azt kérdeztem: „Hogyan lehet megtanulni főzni? Tanítson meg…” – könyörögtem neki. Pár perc után kiderült, ő is gujaráti, korábban a családjával együtt Ugandában lakott, ám Idi Amin, a véreskezű diktátor elől kénytelenek voltak elmenekülni Svédországba. Meghívott vacsorára. Ő és a férje avatott be az indiai ételek készítésének titkába. Az első főztöm tojáscurry volt…
Az igazi indiai gasztróbőség 1992-ben következett be, amikor Csillával, a feleségemmel Indiába utaztunk. Csilla megkóstolta az indiai ételeket (anyám főztjét), s amikor visszajöttünk, kísérletezni kezdett az ízekkel. Előtte is kiválóan bánt az ételekkel (és velem is J), de ezután nem volt megállás: vegyítette az indiai, a magyar, a kínai, a thaiföldi stb. konyha ízeit.
Ez a könyv Csilla gasztronómiai felfedezései és kalandozásai eredményeként született meg. Az ő szorgalma, tehetsége és jó értelembe vett fanatizmusa nélkül barátaink nem várnák epekedve vacsorameghívásainkat. ám így tudják, hogy nálunk egy nap alatt az egész világot végigkóstolhatják. Nem hiszik el, hogy azt a 20-25-féle ételt Csilla pár óra alatt varázsolta elő. Hogyan? Ebből a könyvből minden megtudható – Csilla nem rejtegeti a titkait…”
(részlet Joshi Bharat előszavából)