Ahhoz, hogy az ember egészségesen és tudatosan éljen, nélkülözhetetlen annak ismerete, hogy az asztalunkra kerülő élelem honnan származik.
Majdnem minden gyereknek, aki nem farmon nő fel, sokkoló a pillanat, amikor rádöbben, hogy a mesekönyvek bocija, pipije, nyuszikája ugyanaz, amelynek húsát a tányérjában látja, és ahhoz, hogy a rántott husika elkészüljön, az állatot meg kell ölni. Ez az információ még a falusi gyerekek számára is sokkoló, mert az elaprózódó kertek korában egyre kevesebb az olyan háztartás, ahol a húsukért tartanak állatot. Pedig a háztáji állattartás, a hagyományos tanyasi- vagy farmgazdálkodás sokkal környezettudatosabb, és a tápláléklánc minden résztvevőjének – beleértve az anyaföldet is –, sokkal egészségesebb.
Az információtartalom egy nagycsoportos óvodás vagy kisiskolás számára már befogadható. Az illusztrációk részletgazdagok és kedvesek, a farmon élő állatok megőrzik azt a bájt, amelyet a lapozgatókból ismerünk, mégis kevésbé idealizáltak. Ne ijesszen el, hogy a szerző amerikai, és a bemutatott haszonállatfajták egy része hazánkban kuriózum, hiszen a gazdálkodás folyamatáról általánosan, mindenhol érvényes és etikus szempontok szerint beszél. A haszonállatok és -növények változatos megjelenése pedig fontos, és ritkán megjelenő információ.
A könyv oldalpárjai mesélnek az évszakok változásáról, a haszonnövények sokféleségéről, természetes növényvédelemről, etikus állattartásról, a beporzók szerepéről, a méhészetekről, a piacokról és vásárokról.
A tápláló kert című könyv hasznos olvasmány városlakóknak és falusi gyerekeknek egyaránt. Lapjai olyanok, mint egy híd, amelyen átkelve újra felvehetjük a kapcsolatot a bennünket tápláló anyatermészettel.
szerző: Majoros Nóra